Joutsijärvi (Kullaa, Ulvila)

Sijainti: Yksi hyvä lähtöpaikka / pysäköintialue löytyy Tammen leirikeskuksen vierestä (osoite on suunnilleen Tammentie 199), mutta suosittelen myös esimerkiksi Korpelantieltä lähtevää reittiä, jos ei siis aio koko järveä kiertää samalla kerralla.

Pituus: Monenlaisia mahdollisuuksia. Jos tulet ensimmäistä kertaa ja etsit keskipituista reittiä lasten kanssa tehtäväksi, suosittelen Tammentilalta lähtevää noin 4 kilometrin luontopolkua (on rengasreitti) TAI Korpelantieltä Tuurunkankaalle menevää reittiä (ei ole rengasreitti, mutta jos menee autiotuvalle asti, pituus on noin 2 km per suunta) TAI Kulhantieltä Hiivaniemeen (noin 2,5 km per suunta). Lyhyt reitti pienten lasten kanssa tehtäväksi on esim. Kulhantieltä Kulhan laavulle. Retkikarttaa tutkimalla voit suunnitella muunlaisiakin reittejä, me olemme kävelleet lasten kanssa myös muun muassa Korpelan alueelta Pitkäniemen laavulle ja Tammen leirikeskukselta Vasonniemelle. Lisäksi yksi kaunis janareitti on Tammelta Silokalliontielle, jolloin matkaa tulee noin 3,5 km per suunta. (Myös täältä löydät (s. 3) pdf:nä Joutsijärven alueen retkikartan.) Koko järven retkikierros on 27 km.

Vaikeus: Tavallista metsäpolkua; reitistä riippuen matkalla saattaa olla esim. pitkospuita. Jos menee Tuurunkankaalle Korpelantieltä, reitillä on pari lossia vesialueen ylitykseen.

PS. Koko järven kierroksesta on erikseen oma merkintänsä.

Alla oleva ensimmäinen kuva on Pitkäniemen laavun viereiseltä rannalta, toinen ja kolmas kuva taas on reitiltä, joka menee Korpelantieltä Tuurunkankaalle.

LUONTOPOLKU

Tammen leirikeskuksen vierestä lähtevä 4 km:n luontopolku on mukava, koska sen varrelta löytyy monenlaista luontoa ja kyseessä on rengasreitti. Me olemme yleensä kiertäneet polun siten, että laavu on loppuvaiheessa, jolloin on mukavaa pitää evästauko.

TUURUNKANGAS

Toinen ihana reitti on Korpelantieltä Tuurunkangas-nimiseen paikkaan menevä reitti. Reitti ei ole rengasreitti, mutta pituus on 2 km per suunta, jos haluaa mennä autiotuvalle asti ja kokeilla siis molemmat lossit. Auton voi jättää Korpelantiellä olevalle paikalle, johon sopii muutama auto (osoite on suunnilleen Korpelantie 249). Kävele kyseiseltä kohdalta vielä hieman matkaa tietä eteenpäin, jotta pääset varsinaiselle metsäpolulle. Tieltä kääntyvä metsäpolku on selvästi osoitettu viitalla ja punaisilla merkeillä puissa. Kyseisen reitin varrella on kaksi lossia sekä silta, joten lasten mielestä tämä reitti oli niiden vuoksi oikein kiva. Polku on suurelta osin kivikkoinen.

Tuurunkankaalta löytyy autiotupa ja nuotiopaikka.

Tuurunkankaalta voi toki jatkaa eteenpäin kohti Sisälmystenlahtea ja vieläkin pidemmälle Kakkuriin, josta seuraava kuva.

VASONNIEMI

Seuraava kuva on toiselta puolelta järveä kuin missä Tuurunkangas on – Vasonniemen uimarannalta.

KULHAN LAAVU

Kulhantien varteen voi jättää auton (katso polun lähtökohta esim. retkikartta.fi:stä) ja siitä voi kävellä läpi Kulhansuon Kulhan laavulle. Lyhyt reitti esim. lasten kanssa, mutta halutessaan reittiä voi jatkaa paljon pidemmällekin esim. kohti Tammen tilaa.

Vaihtoehtoisesti voi kävellä Kulhantieltä Rekitaipaleenjärven viereiseltä parkkipaikalta hieman pidemmän reitin Kulhan laavulle asti. Tällöin reitti on aluksi sama kuin seuraavaksi esiteltävällä Hiivaniemen reitillä. Jos reitistä haluaa rengasreitin, takaisin voi kävellä läpi Kulhansuon ja sen jälkeen Rekitaipaleenjärven viereen autotietä pitkin. Reitin pituus on silloin reilun 5 km.

Seuraavat kuvat ovat reitiltä, joka kulkee hieman pidemmän matkan Kulhan laavulle.

HIIVANIEMI

Kulhantieltä, Rekitaipaleenjärven viereiseltä parkkipaikalta, on noin 2,5 kilometrin kävely per suunta Hiivaniemen laavulle, joten kyseinen janareitti sopii myös lasten kanssa liikkuville. Kaunis ja muutenkin kiva reitti!

Joutsijärveltä löytyy siis useita hienoja reittejä sekä lapsiperheille että aikuisretkeilijöille – lämpimät suosittelut. 🙂 Koko järven kierroksesta on erikseen postaus.

+ Lisävinkki: Joutsijärven vierestä löytyy pieni Rekitaipaleenjärvi, josta oma merkintänsä.

+ Katso myös Kourijärvi–Sisälmystenlahti -merkintä.

Jätä kommentti