Preiviikinlahden reitit (Pori)

Tässä merkinnässä tietoa seuraavista paikoista: Ooviiki, Kaarluoto, Eteläranta ja Leveäkari. Yyterin lietteistä ja Langourasta on erillinen merkintä.

Sijainti: Preiviikinlahden alue on iso ja mahdollisuuksia reitteihin on erilaisia. Esimerkiksi Kaarluodontielle (Kaarluodontie 55, Pori) voi pysäköidä auton, josta on lyhyt matka Kaarluodon lintutornille. Ooviikin lintutornin pysäköintialueelle pääsee laittamalla navigointiin Koulunmutka 61. Etelärannan lintutornille löytää osoitteesta Uimarannantie 186 ja Leveäkarin lintutornille parkkipaikan osoite on Rantahaantie 147.

Reitin pituus: Yleisesti ottaen alueen lintutornit ovat melko lähellä autoteitä, joten kävelyä ei tule kovin pitkiä matkoja. Pisin matka on Leveäkarin lintutornille, jonne on Rantahaantieltä reilu kilometri per suunta. Jos haluaa, voi kuitenkin tehdä pitkiä reittejä kulkemalla lintutorneilta eteenpäin Preiviiki-Yyteri-retkeilyreittiä.

Vaikeus: Helppokulkuisia reittejä lintutorneille parkkipaikoilta. Mutta jos haluaa kävellä lintutorneilta eteenpäin Preiviiki-Yyteri-retkeilyreittiä, osa pitkospuureiteistä on täysin hajalla ja siten reitti on vaikeakulkuista mutaisessa maastossa… Etelärannan lintutorni on esteetön.

Alue on osittain (mm. Leveäkarin lintutornin alue) Selkämeren kansallispuistoa, mihin kuuluu myös esimerkiksi Merikarvian Sälttöö. Katso Selkämeren kansallispuiston pdf-esite.

Kaarluoto

Kaarluodontieltä menee hyväkuntoinen lyhyehkö reitti lintutornille asti.

Kuten alla olevasta näkyy, pitkospuureitti Kaarluodon lintutornilta eteenpäin kohti Yyteriä on aivan hajalla (v. 2020 ja edelleen sama tilanne nyt merkintää päivitettäessä vuonna 2023).

Ooviikin lintutorni

Koulunmutka-nimisen tien pysäköintialueelta Ooviikin lintutornille on matkaa noin puoli kilometriä. Polku on hyväkuntoinen. Aluksi kuljetaan pieni matka tietä pitkin ja käännytään sitten ”luontolava”-kyltin ohjaamana vasemmalle. Samalta pysäköintialueelta voi lähteä retkeilyreittiä pitkin Kalarantaan, jonne matkaa tulee noin 750 m (polku näkyy esim. trailmapissa ja retkikartta.fi:ssä).

Preiviikinlahden maisemaa seuraavassa kuvassa.

Retkeilyreitti Kalarantaan

Etelärannan lintutorni

Esteetön lintutorni, jonka viereen pääsee suoraan autolla.

Leveäkarin lintutorni

Parkkipaikalta on matkaa lintutornille 1,2 km. Osa reitistä kulkee metsässä, missä menee paljon erilaisia polkuja, jos haluaa muutenkin metsäretkeillä.

Leveäkarilta voi jatkaa reittiä kohti Langouraa, jonne on matkaa Leveäkarin lintutornilta reilu 3 km. Langourasta lisätietoa omassa merkinnässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s