Tummamäen luontopolku (Vehmaa)

Sijainti: Iso parkkipaikka löytyy osoitteesta Tummamäentie 60 (Vehmaa).

Reitin pituus: Alle 2 km.

Vaikeus: Melko helppo. Osittain alueella voisi kulkea esim. rattaiden kanssa tietä pitkin, mutta varsinaisella reitillä on metsäpolkua, pitkospuita ja portaita.

Tummamäen luontopolku kulkee vanhalla louhosalueella, jossa louhostoiminta on päättynyt 1970-luvulla ja luonto on päässyt valtaamaan aluetta sen jälkeen uudelleen. Luontopolun on alueelle tehnyt Lahdingon kyläyhdistys v. 2013. Reitti oli kiva näin talvellakin, mutta parhaimmillaan tämä paikka on varmasti sulan maan aikaan. Reitillä on useampi pöytäryhmä taukojen pitämiseen sekä kaksi nuotiopaikkaa. Puuvarastoa ei näyttänyt olevan eli omat polttopuut mukaan.

Jos reitin kiertää myötäpäivään, voi aluksi nousta louhosalueen huipulle ”rääpekivikasojen” päälle ja katsella maalaismaisemia pitkälle tai vaihtoehtoisesti ison louhosmontun suuntaan.

”Tarzan-montun” vieressä on nuotiopaikka (vaikka sitä ei tässä kuvassa näy).

Varsinaiselta luontopolkukierrokselta kannattaa poiketa lyhyelle ”Peikkopolulle”, jonka varrelta löytyy erilaisia peikkoja sekä lopusta löytyy taukopaikka hienolla näköalalla.

Reitiltä löytyy monia paikkoja eväiden syömiseen. 🙂

Peikkopolun lisäksi reitille on rakennettu lyhyt Sammalpolku, mitä ei toki voinut oikein näin lumisena aikana hyödyntää.

Seuraavassa kuvassa näkyy upea noin 230-vuotias mänty, joka on nimetty ”halimännyksi” eli mekin kävimme sille halaukset antamassa.

Reitin varrelta löytyy myös laavu ”Kivitasku”.

Louhostoiminnan jäljiltä voi käydä ihmettelemässä isoa kompressoria lähellä parkkipaikkaa.

Suosittelut! Reitti saisi toki olla hieman pidempi, mutta toisaalta täältä löytyy kyllä paljon katseltavaa ja pituus on sopiva aivan pientenkin lasten kanssa retkeileville.

Jätä kommentti