Yyterin santojen/hiekkojen alue (Pori)

Sijainti: Yyteri löytyy Meri-Porista. Esimerkiksi Yyterinsantojentien päästä ja Yyterin hotellin vierestä Sipintieltä löytyy pysäköintialueet, mutta lähtöpaikkoja on toki muitakin.

Reitin pituus: Monia mahdollisuuksia yhden kilometrin reiteistä lähtien. Yyterin viralliset merkityt retkeilyreitit näet VisitPorin sivuilta tai kartasta (arcgis.com). Lasten kanssa yksi hyvä reitti on noin 3 kilometrin mittainen ”Golfpolku” tai ”Keisarinreitti”. (Ps. Yyterin lietteistä ja Herrainpäivien luontopolusta löytyy tästä blogista omat merkintänsä, joihin kannattaa myös tutustua!) Lisäksi entisen surffirannan vierestä lähtee nykyisin lyhyt esteetön lankonkireitti.

Vaikeus: Yleisesti ottaen helppoja reittejä.

Monille Yyterin hiekkaranta on tuttu kesäinen matkailukohde, mutta kävelyretkiä voi hyvin tehdä talvellakin. Yyterin päälankonki on uusittu ja seuraavista kuvista alempi on uudempi.

Talvella alueella on pulkkamäki Keisarinpankissa (huom. älä laske muilla dyyneillä).

Seuraava kuva on reitiltä, joka lähtee Yyterin hotellin vierestä kohti Herrainpäiviä. Se on osa ”Yyterin reittiä” ja ”Golfpolkua”.

Seuraavat kuvat ovat Yyteristä Lietteiden suuntaan meneviltä metsäreiteiltä.

Alueen monilla poluilla voi kulkea kävellen tai pyörällä.

Yyterin aukion läheisyydestä (eli Yyterinsantojentien päässä olevan pysäköintialueen vierestä) löytyy nykyisin kuntoportaat ja kuntoilulaitteita.

Jos pelkkä kävely ei lapsia innosta, voi hiekkarannalla käydä leikkimässä leikkipuistossa ja parkkipaikan läheisyydestä löytyy nuotiopaikka. Lisäksi Yyteristä löytyy myös mukava ulkoliikuntapaikka Seikkailupuisto Huikee, jossa pääsee kiipeilemään köysiradoilla.

Tammikuussa 2022 Yyteriin on avattu uusi esteetön lankonkireitti, jonka lähtöpisteeseen pääsee autolla (surffirannan pysäköintipaikka), mutta hieman pidempää luontoretkeä kaipaavat voivat lähteä esimerkiksi Yyterin virkistyshotellilta Golfpolkua pitkin kohti uutta lankonkireittiä.

Munakarin säikkä

Munakari on pieni saari, jolle voi matalan veden aikaan kävellä säikkää pitkin. Auton voi jättää esimerkiksi Yyterin lomakeskuksen parkkipaikalle, josta Munakariin on matkaa noin pari kilometriä. Munakarin kohdalta alkaa myös upea Yyterin lietteiden reitti, minkä voi yhdistää santojen alueella kävelemiseen ja täten on mahdollista tehdä yli 10 kilometrinkin pituisia reittejä.

Alueella on nuotiopaikka.

Ps. Katso myös Karhuluodon reitti VisitPorin sivuilta.

Jätä kommentti