Ritajärven luonnonsuojelualue (Sastamala)

Sijainti: Karttaan voi laittaa osoitteeksi Ritajärventie 358, jolloin päätyy Ritajärventiellä olevalle pysäköintialueelle. Pari muutakin parkkipaikkaa löytyy alueen eri laidoilta, mutta me olemme lähteneet liikkeelle aina täältä.

Reitin pituus: Lyhin Valkeajärven reitti on noin parin kilometrin pituinen rengasreitti, mutta alueella menee pidempiäkin rengasreittejä (5,6 km ja 6,4 km ja koko kolmen järven kierros 8,6 km). Katso tarkemmin reitit täältä pdf-kartasta. Olen itse kiertänyt ilman lapsia myös koko kolmen järven kierroksen.

Vaikeus: Valkeajärven kierros on helppokulkuinen suurelta osin. Ritajärventien pysäköintipaikalta on lyhyt esteetön soratie Valkeajärven rantaan, mutta varsinaiset kierrokset eivät ole esteettömiä, vaan reiteillä on mm. kiviä, juuria ja pitkospuita. Alinen Ritajärven ja Ylinen Ritajärven kierroksilla on jonkin verran korkeuseroja, joten ne luokittelisin hieman vaativammiksi.

Valkeajärven reitin maisemat ovat kauniit ja matkalla on parikin laavua nuotiopaikkoineen sekä useita penkkejä levähdyspaikoiksi.

Jos Valkeajärven reittiä lähtee kiertämään vastapäivään, ensimmäinen nuotiopaikka on mäen päällä oleva Paavinhattu. Sen vierestä pääsee lähtemään Alinen Ritajärven kierrokselle.

Jos Paavinhatulta palaa alas takaisin Valkeajärven kierrokselle, polku on hetken kivikkoinen.

Valkeajärven reitiltä löytyy Paavinhatun lisäksi seuraavassa kuvassa näkyvä Kannaksen laavu.

Valkeajärven reitti kiertää lähes koko ajan järven rantaa pitkin, minkä vuoksi maisemat ovat kauniit. Kyseinen reitti on hyväkuntoinen.

Alinen Ritajärven reitti

Tällä reitillä on hieman korkeuseroja ja polku on suurelta osin kivikkoinen ja juurakkoinen.

Miinuksena Alinen Ritajärven reitiltä todettakoon, että muutamassa kohdassa kesällä (reitin kulkiessa voimalinjojen alta) täytyi kulkea kapeaa polkua pitkässä heinikossa.

Louhi-niminen taukopaikka löytyy tämän järven kierroksen loppupätkältä.

Seuraava kuva on Alinen Ritajärven rannalta, reitillä olevalta näköalapaikalta.

Ylinen Ritajärvi

Tällä reitillä on erityisesti yksi korkea nousu vuorelle, mutta tämäkin reitti on siis hyväkuntoinen ja helposti kuljettavissa.

Upea paikka, suosittelut!

Huomioi, että vaikka alueella on paljon nuotiopaikkoja, polttopuita on valmiina vain Paavinhatun ja Louhen nuotiopaikoilla.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ritajärven luonnonsuojelualue (Sastamala)

  1. Hyvä tietää, että Valkeajärven reitti sopii hyvin myös lasten kanssa kierrettäväksi. Me olemme myös innokkaita retkeilijöitä ja etsimme aina vinkkejä uusista, mielenkiintoisista kohteista. Upea luonnonsuojelualue, toivottavasti onnistumme säilyttämään luontomme mahdollisimman monimuotoisena ja ennen rakentamista ja kaavoittamista tehdään aina uhanalaisten lajien selvitys.

    Tykkää

Jätä kommentti