Lauhanvuoren kansallispuisto – Aumakivi ja Kivijata (Isojoki)

Koska merkintä Lauhanvuoren kansallispuistosta venyi pitkäksi, se on selvyyden vuoksi jaettu nyt kahteen osaan. Tässä merkinnässä on tietoa Aumakivestä ja Kivijatasta (sekä Pirunkierroksesta). Toisessa merkinnässä on tietoa Spitaalijärvestä ja Rantapolusta, joihin myös lämpimästi suosittelen tutustumaan!

Sijainti: Lauhanvuorentiellä Isojoella. Useita pysäköintipaikkoja, joten reitti kannattaa suunnitella jo etukäteen ja valita parkkipaikka sen mukaan.

Reitin pituus: Erilaisia vaihtoehtoja, joihin voit tutustua täällä ja alueen esite pdf:nä. Kivijatasta voi lähteä kulkemaan noin neljän kilometrin pituisen Pirunkierroksen ja/tai kävellä katsomaan janareittiä pitkin Aumakiveä (Kivijadan pysäköintipaikalta on Aumakivelle noin 1,5 km). Mahdollista on lähteä kulkemaan myös kohti Spitaalijärveä, mistä tietoa toisessa merkinnässä. Polut näkyvät retkikartta.fi:ssä.

Vaikeus: Helppokulkuinen.

KIVIJATA JA PIRUNKIERROS

Kivijata on suuri ja upea pirunpelto (eli muinaisrantakivikko) ja se on pituudeltaan melkein kilometrin. Ps. Kivien päällä ei saa kävellä eikä niitä saa siirrellä, joten kulje vain merkittyä reittiä pitkospuita pitkin kivien yli.

Kun Kivijatan ylittää, pääsee aloittamaan metsäpolun, joka on reilun 4 kilometrin pituinen Pirunkierros. (Reitiltä on mahdollista on lähteä myös kohti Spitaalijärveä, mutta siitä tietoa siis toisessa merkinnässä.)

Pirunkierros on helppokulkuista metsäpolkua, osittain reitti kulkee suolla pitkospuita pitkin. Ei korkeuseroja.

Tasainen pitkä kangasmaasto-osuus on hieman tylsää, joten siksi tämä ei ole mielestäni Lauhanvuoren parhaimpia reittejä, mutta ihan mukava kuitenkin.

Jos reitin kiertää suositellusti myötäpäivään, reitin loppuvaiheelta löytyy Leikkistenkankaan laavu nuotiopaikkoineen, josta on mukavat maisemat. Myös käymälä löytyy.

AUMAKIVI

Kivijatan parkkipaikalta voi lähteä lisäksi kävelemään kohti Aumakiveä (matkaa noin 1,5 km per suunta), joka on iso toori eli rapautuneen peruskallion jäljelle jäänyt ydin. Autolla voi toki mennä myös lähemmäksi Aumakiventien parkkipaikalle.

Vähän ennen Aumakallioita metsä muuttuu kangasmaastosta hieman erilaiseksi, kuten kuvista näkyy.

Aumakivi näkyy alla.

Jätä kommentti